Campania 3,5%

Completati acum formularul 230 cu datele asociatiei noastre. Cu doar 3,5 % din impozitul retinut de catre stat poti ajuta un copil autist sa zimbeasca!

detalii...

     Filiala Iasi a Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) a obtinut personalitate juridica prin incheierea nr.80/PJ/26.05.2003 a Judecatoriei Iasi. Filiala are caracter neguvernamental, nonprofit, si actioneaza in domeniul protectiei copilului si a persoanelor cu autism, fiind acreditata prin lege.
     Scopul acesteia este sprijinirea copiilor, adultilor cu autism din Iasi si imprejurimile orasului, precum si a familiilor lor, in vederea asigurarii drepturilor fundamentale in ceea ce priveste asistenta sociala, sanitara si educatia acestora.
     ANCAAR Iasi este membra FEDRA. Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA.

click -> ACTIVITATI DESFASURATE IN ANUL 2017


click -> ACTIVITATI DESFASURATE IN ANUL 2016


click -> ACTIVITATI DESFASURATE IN ANUL 2015


ACTIVITATI DESFASURATE IN ANUL 2014


     Pe parcursul anului 2014 s-au continuat intilnirile lunare ale parintilor si membrilor asociatiei, acestea dezvoltandu-se in proiecte si activitati.
     In acest an ANCAAR Iasi a derulat doua proiecte importante. Unul dintre acestea, implementat in perioada noiembrie 2013 - octombrie 2014, "Cresterea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din judetul Iasi in furnizarea de servicii sociale pentru copii si tineri cu dizabilitati", a fost derulat in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale "Bethany". Proiectul a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si a avut un buget de 83.320 CHF.
     Obiectivul general al proiectului a fost "Cresterea gradului de incluziune sociala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice si mentale prin dezvoltarea de servicii sociale inovative la nivelul ONG-urilor din judetul Iasi, active in domeniul protectiei si drepturilor persoanelor cu dizabilitati".
     Beneficiarii directi ai activitatilor proiectului au fost 65 de copii si tineri cu dizabilitati si 100 de reprezentanti ONG si ai autoritatilor publice din regiunea de Nord-Est a Romaniei active in domeniul promovarii si respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati.
     In cadrul acestui proiect s-a desfasurat un program de instruire dedicat specialistilor ONG care lucreaza in domeniul serviciilor sociale adresate persoanelor cu dizabilitati. Programul de instruire s-a desfasurat in perioada februarie - martie 2014 si a constat in 3 cursuri. Domeniile de instruire acoperite au fost: terapii alternative pentru persoane cu dizabilitati, lobby si advocacy, notiuni de management intr-o intreprindere de economie sociala si au participat 41 de specialisti din 21 de ONG-uri. Formatorii au fost specialisti cu experienta in domeniile vizate, din Romania si Olanda.     Ca urmare a acestor cursuri s-au organizat 3 workshop-uri in vederea promovarii unor modele de buna practica privind furnizarea de servicii inovative pentru persoane cu dizabilitati, la acestea participand 40 de persoane si s-a constituit un grup de lucru de lobby si advocacy format din reprezentanti ai 10 organizatii neguvernamentale active in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati.     Au avut loc 10 intalniri de lucru ale grupului si a fost elaborat un document cadru cu recomandari in privinta imbunatatirii legislatiei. Acest document a fost prezentat in cadrul unor intalniri de lucru cu factorii de decizie (deputati, senatori) si reprezentantii autoritatilor publice locale in vederea promovarii recomandarilor grupului de lucru.     Prin proiect, 30 de copii si tineri cu autism, beneficiari ai ANCAAR Iasi, au beneficiat de un pachet complex de servicii psiho-socio-medicale si a fost dezvoltat un atelier de terapie ocupationala pentru 5 tineri cu autism.


     Au fost organizate 2 evenimente speciale in vederea promovarii drepturilor copiilor si tinerilor cu dizabilitati (1 Iunie - Ziua Copilului) si a Campaniei "Arata ca iti pasa" 2 aprilie - Ziua Internationala a Constientizarii Autismului.     A fost organizata o conferinta regionala: "Calitatea serviciilor adresate persoanelor cu dizabilitati" pentru specialistii din domeniul persoanelor cu dizabilitati, la care au participat 53 de persoane.     Au fost elaborate si o serie de publicatii in vederea facilitarii accesului la serviciile existente la nivel comunitar pentru persoanele cu dizabilitati (brosura cu resurse comunitare si ghidul parintilor).
     Un alt proiect implementat de ANCAAR Iasi a fost: "Prin parinti pentru copii - Imputernicirea parintilor care au un copil care sufera de autism." Proiectul a fost co-finantat de Primaria Municipiului Iasi, in baza prevederilor Legii 350 / 2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general si s-a derulat in perioada 01.09.2014 - 20.12.2014.
     Scopul acestuia a fost de a diminua gradul de marginalizare si izolare, prin cresterea sanselor de participare la viata sociala, a familiilor care au in ingrijire un copil diagnosticat cu autism, din judetul Iasi.


     Dintre rezultatele proiectului, mentionam: patru intalniri tematice ale parintilor cu un medic neuro-psihiatru, un meloterapeut, un psihoterapeut, o sesiune de curs dezvoltare personala pe parcursul a patru intalniri, constituirea unui cabinet de consiliere individuala unde s-au desfasurat sedinte de consiliere individuala de cuplu, patru intalniri ale grupului suport pentru parinti, patru intalniri de educatie parentala, 25 de parinti implicati in activitatile proiectului, care constituie o mini-retea sociala de suport.Alte activitati


     In luna februarie copii, tinerii cu autism, terapeuti si voluntari au realizat martisoare si felicitari, fondurile obtinute din vanzarea acestora fiind folosite pentru sustinerea activitatilor asociatiei.


     Pe data de de 8 Martie, am sarbatorit mamicile din asociatie, organizand o excursie in care acestea s-au relaxat si au socializat. Alaturi de ele au fost si terapeutele si voluntarele implicate in activitati. De data aceasta au fost vizitate Castelul de la Miclauseni si cel de la Ruginoasa.     Tot in luna martie, presedinta organizatiei a participat la intalnirea cu studentii, organizata de Asociatia Eteam Psychology, pe tema "Autismul din perspectiva practica".
     Ziua de 2 Aprilie a fost declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului.
     Pentru marcarea acestei zile Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi, impreuna cu Fundatia "Star of Hope Romania", Fundatia "Ancora Salvarii" si asociatia "Surasul albastru" au organizat la Iasi cea de-a VI-a editie a campaniei.
     Si in acest an, Iasul s-a alaturat marilor orase ale lumii in campania "Light It Up Blue". Initiativa face parte dintr-o actiune internationala de folosire a culorii albastru in incercarea de a atrage atentia asupra autismului.
     Ca atare, au fost iluminate in albastru Palatul Roznovanu care gazduieste Primaria Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Universitatea "Al.I.Cuza", Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Cladirea de birouri Antal International Network.
     Pe pietonalul "Stefan cel Mare" a fost organizat un moment de Zumba si au fost inaltate spre cer lampioane albastre.     In ziua de 2 Aprilie a avut loc un mars organizat pe traseul Piata Unirii - Palas. Acolo, participantii la mars: copii si tineri cu autism, elevi si studenti din scolile si universitatile iesene, au format o funda umana ce si-a propuns sa reproduca fundita din piese de puzzle, acceptata ca simbol al autismului, reprezentand diversitatea din comunitatea in care traim.     Ca o noutate, in acest an, a fost organizata si o competitie sportiva, care a avut loc la Decathlon, la care au participat copii si tineri cu autism.     La Motel Bucium a avut loc o seara caritabila pentru strangerea fondurilor necesare amenajarii unei Sali de terapie senzoriala. Invitatii la seara caritabila au primit fotografii realizate de copiii de la Pro Image Kids, care au organizat un concurs de fotografie cu tema ALBASTRU si obiecte confectionate de copiii cu autism alaturi de copii din comunitate, in cadrul Atelierelor de Creatie - Flori de Portocal ce au avut loc in luna martie.     Partenerii din acest an au fost: Primaria Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Universitatea "Al.I.Cuza", Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", Universitatea "Petre Andrei" din Iasi,", Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Universitatea de Arte "George Enescu" - Facultatea de Teatru, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, PALAS, Cladirea de birouri Antal International Network, UtilDeco, Pro Image, Rodotex, Louise, FixMedia Studio, Wink, Clubul de Zumba cu Lucian, Asociatia " Managementul Vietii", Atelierul de Creatie "Flori de Portocal", Decathlon, Preventis, Dentesse Kids&Teens, Antibiotice, , XEROX, Avon, Clubul Lions International District 124 Romania, Compania DALKIA, Motel Bucium, Academia Show, Pro Image Kids, GIMNIS, Scoala de dans "Dance Energy", Asociatia "Armonis" Iasi, Loulou Bakery, Prajiturici, Gramma, Papilio.
     Parteneri media: TVR Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun, Radio Hit, Glare, Avantaje.     In perioada 14-16 aprilie 2014, ANCAAR Iasi a participat la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, la Conferinta nationala "Impreuna suntem o voce!". Conferinta a prezentat si dezbatut, cu participarea unor specialisti din mai multe tari europene, modele de interventii si metodologii aplicate care si-au dovedit eficienta in integrarea scolara si sociala a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA). La eveniment au participat, din partea Romaniei, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, autoritatilor nationale si locale si ai organizatiilor neguvernamentale de profil. De asemenea, evenimentul a facut cunoscute publicului si reprezentantilor institutiilor de stat cu putere de decizie, modele de bune practici identificate in cadrul unor vizite de studiu efectuate in lunile februarie, martie si aprilie ale acestui an, in 4 tari europene: Marea Britanie, Finlanda, Norvegia si Elvetia.     In luna mai, presedinta asociatiei a participat in calitate de presedinte FEDRA la Adunarea Generala a Autisme Europe care a avut loc la Luxembourg. Aici a fost organizata si o vizita intr-un centru pentru adulti cu autism.FEDRA este membra a acestei organizatii internationale.     In luna iulie a continuat proiectul "Clubului de vara". Timp de o luna, 22 de copii si tineri cu autism de la filiala A.N.C.A.A.R. au fost angrenati intr-o serie de activitati zilnice desfasurate la sediul filialei. In functie de preferintele si abilitatile fiecaruia, terapeutii asociatiei, impreuna cu o echipa de voluntari, au ales diferite activitati care au vizat in principal: dezvoltarea aptitudinilor, exersarea abilitatilor motrice (fine si grosiere), dezvoltarea vizualo-motrica si oral-motorie (terapia Sherbourne, jocuri, dans, etc.), exersarea abilitatilor de auto-ingrijire, angajarea in activitati si aplicarea activitatilor la situatiile de viata, formarea conduitelor independente pentru integrarea in plan social, explorarea senzoriala si motrica a lumii inconjuratoare in vederea formarii notiunilor de orientare, cunoastere si adaptare la mediul ambiant, jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare, cunoasterea mediului prin excursii alaturi de parinti si terapeuti.     Fiindca perioada de derulare a proiectului este in vacanta scolara, toate activitatile au avut ca scop si relaxarea: la mare, unde 36 de copii, tineri si parintii acestora au fost timp de 5 zile in tabara de la Eforie Nord, prin sport: copiii au avut posibilitatea de a practica inotul prin programul saptamanal desfasurat la piscina Union, kinetoterapia si terapia senzoriala, in spatiului nostru nou amenajat din fonfurile stranse la seara caritabila organizata in aprilie.     Pe data de 19 septembrie, la invitatia ANCAAR Iasi, 3 specialisti din Olanda au sustinut un workshop despre autism pentru medici de diferite specialitati.     Activitatile din cadrul proiectului "Clubul de week-end" au continuat si in acest an si s-au desfasurat in fiecare sambata si dminica, timp de 4 ore pe zi si au constat in: creare de obiecte hand-made, desen, pictura, jocuri de atentie, memorie; activitati de autogospodarire si autoservire; organizarea unor evenimente externe: excursii, iesiri in natura. Am avut alaturi de noi echipa de voluntari.     In acest an activitatile de terapie s-au desfasurat atat cu adultii cat si cu un grup de prescolari, atat cu specialistii proprii cat si in spatiile proprii ale asociatie. Numarul in crestere al beneficiarilor asociatiei noastre si al solicitarilor au dus la formarea unui club al tinerilor.
     Activitatile au vizat:
     Dezvoltarea autonomiei personale, capacitatea beneficiarilor de manipulare corecta a obiectelor necesare realizarii de obiecte si imagini cu ajutorul operatiunilor de: taiere, lipire, mototolire, colorare in contur, stimularea si dezvoltarea comunicarii, imbunatatirea si dezvoltarea abilitatilor cognitive - urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de a realiza calcule matematice si puzzle-uri, cunoasterea mediului - vizite la Arca lui Noe urmarindu-se capacitatea beneficiarilor de adaptare la medii noi, cunoasterea elementelor si obiectelor ce il compun. Totodata s-a urmarit cunoasterea si identificarea mijloacelor de transport, a animalelor si al habitat-ului acestora, jocul.

     Pe data de 29 decembrie, asociatia a participa la Adunarea Generala a FEDRA ce a avut loc la Brasov.


     Pe data de 4 Decembrie, la Teatrul pentru Copii si Tineret "Luceafarul" Iasi a avut loc evenimentul caritabil "Prietenii Copiilor Speciali". Scopul evenimentului a fost strangerea de fonduri necesare continuarii activitatilor desfasurate de ANCAAR Iasi pentru copiii si tinerii cu autism, beneficiari ai organizatiei. Spectacolul a fost organizat in apropierea datei de 3 decembrie, cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, din dorinta de a marca aceasta zi si pentru a aduce in atentia comunitatii nevoia de integrare sociala a persoanelor cu dizabilitati.
     La invitatia noastra de a se implica in acest spectacol au raspuns afirmativ un numar neasteptat de mare de copii si tineri extrem de talentati. Partenerii evenimentului au fost: Fonoteca Excelentei, Revista "Glare", Avon si Wink.

     Beneficiarii ANCAAR Iasi l-au primit, pe 18 decembrie, pe Mos Craciun care a adus darurile mult asteptate de la sponsorul nostru: Carrefour Felicia.
     Mijloace de finantare

     Finantarea activitatilor asociatiei este asigurata din contributii ale parintilor, donatii si sponsorizari si fondurile obtinute in urma campaniei de strangere a 2% din impozitul pe salarii, iar pana in luna noiembrie prin proiectul co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. In perioada septembrie-decembrie, o parte din activitati au fost finantare prin proiectul implementat impreuna cu Primaria Iasi.

     Numar persoane din ONG:

     Asociatia noastra are un numar de 5 specialisti: un asistent social, un psiholog, un psihopedagog, un pedagog de recuperare, un kinetoterapeut, un sofer si un sef coloana, beneficiind in derularea activitatilor de voluntari.
     La data redactarii prezentului raport filiala numara 82 membri activi si 3 specialisti ce ne sprijina in activitatea noastra si .


index / despre noi / despre autism / terapii / activitati 2014 / puteti ajuta / contact

© Copyright 2005 ANCAAR.   created by Desys - IT Company