Campania 2%

Completati acum formularul 230 cu datele asociatiei noastre. Cu doar 2 % din impozitul retinut de catre stat poti ajuta un copil autist sa zimbeasca!

detalii...


Specialistii va raspund!

Aveti intrebari? Trimiteti-le folosind datele noastre de contact si specialistii nostri va vor raspunde!

detalii...
     Pe parcursul anului 2010 s-au continuat intilnirile lunare ale parintilor si membrilor asociatiei in cadrul grupului de suport pentru parinti, cu sprijinul a 2 specialisti in consiliere.
     Asociatia a continuat activitatea de lobby si advocacy, in incercarea de a obtine modificarea legislatiei privitoare la drepturile persoanelor cu autism si a familiilor acestora.
     In acest scop au fost inaintate mai multe memorii si adrese catre parlamentari si ministere prin care au fost semnalate problemele grave cu care se confrunta, in continuare, persoanele cu autism si familiile acestora.
     Aceste probleme au fost semnalate si printr-o petitie inaintata Parlamentului European, petitie ce a fost sustinuta in plenul Comisiei pentru petitii de la Bruxelles de presedinta asociatiei, pe data de 25 octombrie. Petitia a fost declarata deschisa, Parlamentul European trimitand autoritatilor romane o scrisoare prin care li se cere sa rezolve problemele semnalate si sa raspunda comisiei in ce mod vor realiza acest lucru.
     De asemnea asociatia a participat activ cu propuneri la elaborarea normelor metodologice de aplicare ale legii 151 / 2010 privind serviciile specializate de sanatate, educatie si sociale adresate copiilor si adultilor cu tulburari din spectrul autist si al tulburarilor asociate.
     Pe data de 8 Martie mamicile din cadrul asociatiei au petrecut cateva clipe impreuna de ziua lor.     In perioada 1 Martie – 8 Martie 2010, asociatia a organizat, impreuna cu Fundatia Ancora Salvarii, in cadrul centrului comercial Felicia, expozitia: „Copiii cu autism vestesc primavara” cu lucrari realizate de copii, in scopul strangerii de fonduri pentru infiintarea unui centru pentru tinerii cu autism.
     Si in acest an am continuat campania inceputa in luna aprilie a anului trecut, „Arata ca iti pasa”, campanie de constientizare a problematicii autismului prin marcarea la nivel local a zilei de 2 Aprilie, declarata, la data de 18 decembrie 2007, de catre Natiunile Unite, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.
     In cadrul acestei campanii, pe data de 1 aprilie, in Piata Palatului, copii si tineri au fost alaturi de copiii cu autism pentru a monta impreuna, din piese de puzzle realizate de copiii cu autism sloganul campaniei, dupa care impreuna am pornit intr-un mars spre Piata Unirii impartind materiale promotionale si informative. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi.     Evenimentul a fost continuat de seara caritabila organizata in scopul strangerii de fonduri pentru infiintarea unui centru pentru tinerii cu autism din Iasi.     Scopul acestei campanii a fost atins, din luna noiembrie 5 tineri cu autism din cadrul asociatiei nostre beneficiaza de terapie ocupationala sub indrumarea unui psiholog angajat ANCAAR la sediul Fundatiei Ancora Salvarii.
     Parteneri in acest eveniment au fost: TVR IASI, Patronatul SFERA, NICHI Cristina Nichita, RODOTEX, Ramada Iasi City Center, Academia SHOW, Fundatia Ancora Salvarii, Club Kids Land, Ziarul de Iasi, Radio Hit, Irina Schrotter, Fundatia Star of Hope, Revista GLARE.     Ziua de 1 Iunie a fost marcata in anul 2010 de o serie de actiuni in colaborare cu partenerii nostri.
     Astfel, pe data de 1 iunie 2010, s-a desfasurat activitatea „Copilarie minunata-desene pe asfalt!”, care a avut loc la Scoala Speciala „C-tin Paunescu”, Iasi, Local Brândusa, în cadrul programului „SPRING DAY-2010”.
     Prezenti la aceasta activitate au fost 34 elevi de la Scoala „Vasile Conta” Iasi si 30 elevi cu autism de la Scoala Speciala „C-tin Paunescu” Iasi. Activitatea s-a derulat pe ateliere si în grupuri de 9-10 copii, fiecare grup participând la activitatile a cel putin doua ateliere.
     Activitatile derulate în cadrul atelierelor, respectiv pictura, face-painting, baloane colorate, dans, muzica, pictura pe oglinda, desene pe asfalt, au urmarit ca elevii sa coopereze între ei, fiecare lucrand în echipa si sarbatorind astfel Ziua Internationala a Copilului.
     In data de 06.06.2010, beneficiarii ANCAAR Iasi, 50 de copii, tineri si parinti au participa la un picnic organizat in „Parcul Bucuriei” din satul Strunga, unde Fundatia Ancora Salvarii a construit un centru de servicii sociale.
     Copiii si parintii au fost împreuna, au primit cadouri, si s-au jucat cu copiii din comunitatea locala, bucurandu-se de beneficiile parcului aflat în aer liber.     Pe data de 29 mai, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.), impreuna cu filialele acesteia, in parteneriat cu Fundatia Ancora Salvarii Iasi si Houston NPA au organizat, la Bucuresti, seminarul „Copiii cu autism sarbatoresc 1 iunie! cu scopul de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei referitor la aceasta tulburare, dar si de a sarbatori in mod special copiii cu autism cu ocazia Zilei Internationale a Copilului. Evenimentul a reunit copii cu autism, parinti, insotitori, cadre medicale, profesori ai copiilor cu autism, reprezentanti ai Parlamentului si presa.
     În data de 22 mai la cinema Victoria s-a desfasurat un eveniment caritabil intitulat LET’S ROLL. Evenimentul, organizat de o echipa de masteranzi din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a constat într-o proiectie de spoturi realizate de studenti din principalele centre universitare din tara (Iasi, Timisoara, Cluj si Bucuresti).
     La eveniment au participat aproximativ 300 de persoane. Pretul unui bilet a fost de 10 RON, iar banii strânsi din vânzari si sponsorizari, 4200 RON, au fost donati în ziua de 14.06.2010, Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iasi. Banii vor fi folositi în cadrul unui proces mai complex de dotare a centrului de zi unde se vor desfasura activitati educative, de recuperare si integrare sociala si ateliere ocupationale pentru tinerii si adultii cu autism.     Asociatia noastra desfasoara si programe educative, acestea avand rolul de a-i ajuta sa-si mentina si sa-si dezvolte calitatile dobandite, precum si de a le facilita insusirea de noi capacitati si abilitati de autonomie personala si viata independenta.
     In acest sens, in luna august, 22 copii si tineri cu autism din cadrul asociatiei au beneficiat, impreuna cu insotitorii lor, de o tabara gratuita prin Directia Judeteana pentru Tineret Iasi, conform Legii 448/2006 la Muncel, Pascani.
     S-a continuat cu succes proiectul intitulat „Piscina-inot pentru copii cu dizabilitati”. Acest proiect s-a derulat in colaborare cu Fundatia Ancora Salvarii, un numar de 15 copii beneficiind de sedinte de inot.     Acest proiect ofera oportunitati egale copiilor cu diferite tipuri de dizabilitati la educatie fizica, in special inot. Inotul este o activitate care poate ajuta anumite grupe de copii cu dizabilitati fizice sa-si reduca spasticitatea, le pune in miscare mare parte din muschii corpului, iar la copii cu autism se poate obtine reducerea stereotipiilor, relaxarea, stiut fiind ca majoritatea copiilor autisti sunt hiperkinetici.
     Am realizat si socializarea copiilor cu dizabilitati si a familiilor acestora, prin aceasta activitate aducind impreuna familiile, intr-un spatiu placut si pentru activitate pe care ne-am dorit-o instructiva.
     In aceeasi ordine de idei asociatia a mentinut colaborarea cu mass-media, in presa locala si nationala, televiziune si radio aparind articole si emisiuni avind ca tema problematica copilul cu dizabilitati si a familiei acestuia.
     S-a continuat si proiectul „Clubul de week-end” proiect in care au fost cuprinsi majoritatea copiilor din asociatia noastra in grupe de cite 4-5 copii, intre orele 9 si 13, in zilele de simbata si duminica.     Prin acest proiect intentionam sa oferim copiilor cu autism un loc in care sa se poata intilni cu alti copii, unde sa se joace si sa interactioneze, sa beneficieze de ajutor specializat, iar parintilor acestor copii ne propunem sa le oferim un timp liber in care sa poata face alte activitati, tinind cont de faptul ca majoritatea parintilor (in special mamele) sunt, 24 de ore din 24, asistentii personali ai copiilor lor.     In cadrul acestui club se serbeaza si zilele de nastere ale copiilor, impreuna cu familiile si prietenii, se organizeaza excursii in natura cu microbuzul asociatiei.
     Proiectul este in continuare un succes, necesitatea extinderii acestuia dorind a fi facuta in cursul anului 2010, la solicitarile parintilor, atit din punct de vedere al programului cit si al zilelor de desfasurare.
     Parintii din cadrul asociatiei noastre au participat si in acest an la diverse cursuri si seminarii organizate atit pe tema autismului, in luna noiembrie a anului 2010 avand loc inchiderea cursului organizat in perioada 2007-2010 de specialisti din Olanda in colaborare cu Universitates Fontys din aceeasi tara.     In cadrul acestui eveniment am participat in data de 5 Noiembrie si la workshop-ul organizat la Bucuresti unde am sustinut o prezentare a proiectelor asociatiei.     Pentru a marca ziua de 3 decembrie – Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, asociatia de parinti impreuna cu Fundatia Ancora Salvarii au organizat conferinta cu tema „Sunt diferit, dar exist! Trebuie doar sa vrei sa ma vezi!”. Aceasta a avut loc la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului cu scopul de a prezenta proiectele care au implicat persoane cu autism, evidentiind calitatile pe care acesti copii si tineri le au.
     Printre acestea cele mai importante sunt cele pe care le aveam in colaborare cu scoala speciala Constantin paunescu unde functioneaza clasele speciale pentru 35 de copii cu autism si grupa de copii de la centrul Stejarul, proiect realziat in colaborare cu DGASPC Iasi.     Incepand cu luna noiembrie, am initiat activitatile legate de tinerii cu autism formand un grup de 5 tineri care beneficiaza de terapie ocupationala sub indrumarea unui psiholog angajat ANCAAR la sediul fundatiei Ancora Salvarii, un apartament cu 3 camere.     Ca un prim rezultat al acestui proiect putem mentiona participarea in perioada 4-5 decembrie 2010 la Targul Unitatilor Protejate, organizat la nivel national, la Iasi, de Fundatia Alaturi de Voi.     Deoarece ne dorim sa dezvoltam acest proiect intr-un viitor atelier protejat pentru tinerii cu autism se impune necesitatea identificarii unei alte locatii.
     Serbarea de Craciun dedicata copiilor cu autism, a avut loc in data de 17.12.2009, cu sprijinul Kidsland Club – Iulius Mall si fundatiei Ancora Salvarii.
     Aici, cei 60 de copii din cadrul asociatiei noastre, au avut parte de un spectacolul sustinut de copiii de la Academia Show si copiii de la Palatul Copiilor. In aceeasi zi, a avut loc vernisajul expozitiei cu fotografii realizate copiilor nostri de domna Gabriela Dobos, numita „Suflete in culori”, expozitie care a fost premiata de Asociatia fotografilor.

index / despre noi / despre autism / terapii / evenimente / puteti ajuta / contact

© Copyright 2005 ANCAAR.   created by Desys - IT Company