
- În această perioadă, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, derulează proiectul „Art-terapia în tulburările de spectru autist – cuvinte în culori”, co-finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Proiectul își propune ca scop, furnizarea de servicii sociale specializate utilizând art-terapia , pentru 10 tineri și 10 copii afectați de Tulburări din Spectrul Autist (TSA) beneficiari ai centrului ANCAAR-Iași
Primul obiectiv specific urmărește dezvoltarea și integrarea art-terapiei prin pictură și desen în paleta de servicii sociale și terapii oferite deja de către Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism- Fil. Iași. În cadrul acestor ateliere art-terapeutice se vor lucra la produse artistice prin pictură și desen. Atelierele art-terapeutice se vor desfășura folosind pictura și desenul și vor pune accent pe integrarea și reglarea senzorială, dezvoltarea capacitatii de a-și exprima emoțiile printr-o forma sau alta (reducerea stresul si implicit starile agresive), corectarea și dezvoltarea deficiențelor motorii (unul dintre principalele obiective in art-terapie este reglarea motricității fine prin exercitii grafice), coordonarea mână-ochi, dezvoltarea capacității cognitive și a tenției și eliminarea stărilor de anxietate (Prin însași natura sa, arta ofera toate mijloacele de relaxare si încredere in sine)
Obiectivul al doilea implică realizarea a minim 5 ateliere de art-terapie împreună cu familiile beneficiarilor. În cadrul acestor activități se vor realiza 2 sesiuni/lună cu beneficiarii și părinții acestora ( o sesiune cu adulții și familia acestora și 1 sesiunea în care vor participa copiii și familiile acestora). În această activitate se propunem un număr de minim 15 persoane (părinți/frați/surori ai beneficiarilor), care să participe împreună cu tinerii beneficiari la activități. În plus, în cadrul acestor ateliere în care participă și familia se vor pune accent și pe partea de consiliere și orientare psihologică a familiei. Se urmărește ca, pe lângă exprimarea artistică prin activitatea în sine, să fie consolidată înțelegerea reciprocă, implicarea activă a familiei în activitățile beneficiarilor, dezvoltarea de abilități și strategii de rezolvare a conflictelor apărute în familie, armonizarea comunicării și relațiilor familiale.
Obiectivul al treilea al proiectului vizează expunerea a minim 50 de produse artistice realizate de către beneficiarii proiectului în cadrul atelierelor art-terapeutice, în cadrul unei expoziții realizate la finalul proiectului. Astfel ne dorim să fim încă odată practici și să contribuim la creșterea vizibilității în ceea ce privește problematica autismului și a persoanelor cu dizabilități, în rândul opiniei publice. Ne dorim să contribuim la gradul de informare al comunității și de a facilita implicarea comunității în problematica tulburărilor de spectru autist. Deja, prin prisma proiectelor anterioare și a activității noastre, identificăm interes și o atenție mai ridicată pentru munca pe care beneficiarii o depun și pentru produse pe care aceștia le crează. Ne dorim să continuăm aceast demers prin care dovedim că adulții și copiii cu autism pot realiza obiecte frumoase, concrete și că efortul lor, are un scop. La eveniment sunt așteptați minim 25 de participanți din rândul ONG-urilor ieșene, instituțiilor publice locale, părinți și beneficiari.
- Valoarea totală a proiectului este de 18.857 lei.